Foderallergi hos hund

Foderallergi hos hund

Foderallergi hos hund

Hundar kan som bekant inte tala om när de mår dåligt på något sätt och därför har man som djurägare ett stort ansvar för hundens hälsa. En bra metod för att hålla koll på hur hunden mår är att vara noggrann med att iaktta hur den beter sig när den är frisk och mår bra. På så vis blir det enklare att upptäcka om något avviker från dess naturliga beteende. Vissa saker är enklare att se än andra, som till exempel om hunden haltar eller har fått ett sår någonstans. Men andra problem är mer diffusa och kan kräva en lite mer ingående utredning. Ett av dessa problem är matallergi, eller så kallad foderallergi, hos hunden. Vanligtvis kommer de första symptomen på allergi när hunden är mellan sex månader och tre år gammal. En hund som fått konstaterat att den är allergisk mot ett visst foder bör inte användas i avel då den riskerar att föra allergin vidare. Vissa raser löper en högre risk än andra att utveckla en allergi, så som schäfrar, labradorer, och en del spaniel-raser, även om alla hundar kan drabbas.

Symptom på allergi mot foder

Något av det första man som ägare brukar lägga märke till är att hunden börjar klia sig mer än normalt. Oftast kliar den sig vid ljumskarna, öronen, vid armhålorna och i ansiktet. I vissa fall blir kliandet så intensivt att hunden kliar bort päls. Huden kan också se inflammerad ut och få rodnader och bli mjällig. Den kan också få eksem och andra hudproblem samt bli dåliga i magen.

Hur man behandlar foderallergi

Först och främst behöver man säkerställa vad exakt det är som hunden är allergisk mot. Det finns inga snabba sätt att ta reda på det utan hunden får alltid börja med att göra en foderutredning där den blir satt på en strikt diet under åtta veckors tid. Under den här perioden får den inte avvika från dieten och alltså inte äta något annat än det som veterinären ordinerat. För det mesta testar man med en proteinkälla som hunden inte ätit förut, för att sedan låta den återgå till fodret den hade innan för att se hur den svarar på det. Därefter får man försöka hitta ett foder som hunden tål, det finns många olika typer av allergifoder att testa. Att göra en allergiutredning med många veterinärbesök kan bli en dyr historia, därför kan ett riktigt bra blancolån behövas för att underlätta den personliga ekonomin under den här perioden.

Förebygg att hunden blir allergisk

Det finns inga sätt som helt och hållet kan förebygga att hunden blir allergisk mer än att försöka hålla den så hälsosam som möjligt. Undvik att utsätta hunden för cigarettrök, låt den vistas mycket utomhus och se till att den får röra på sig mycket och inte blir överviktig.

Rebecka

Uncategorized

No description. Please update your profile.

Kategorier

Senaste inläggen

Hundar

childcare