Få hunden att bli rumsren

Få hunden att bli rumsren

Få hunden att bli rumsren

Det kan vara en tålamodsprövande process att få sin nya valp att bli en rumsren hund, men med rätt träning kommer den att lära sig fort. Viktigt att komma ihåg är dock att det är högst individuellt hur lång tid det tar och vissa lär sig ganska omgående medan det tar längre tid för andra. En valp som fått påbörja sin träning i att bli rumsren redan hos uppfödaren har större förutsättningar för att snabbt bli helt och hållet rumsren när den flyttat till sin nya ägare. För andra kan det ta upp till ett år och det är viktigt att vara beredd på det redan innan man bestämmer sig för att skaffa en valp. Är man inte beredd på att lägga ned tid och energi på att få en valp att bli rumsren är det bättre att skaffa en vuxen hund. Att skaffa en valp innebär ju inte bara att få den rumsren utan det omfattar givetvis också att man tar sig an all övrig uppfostran. Man bör också vara medveten om att det även kan ske ”olyckor” med äldre hundar. Ibland blir de exalterade och kan inte hålla sig, ibland vill de markera revir på ett nytt ställe eller så glömmer de bara.

För att få valpen rumsren är det viktigt att ha som vana att alltid ta ut den och rasta den efter att den sovit, lekt eller ätit. Det varierar för valparna när de behöver komma ut, vissa behöver gå ut direkt efter att de ätit och andra efter 20 minuter. Ett enkelt sätt att få koll på när ens valp brukar behöva gå ut är att anteckna vilka rutiner den har. Med hjälp av anteckningsblock, pennor med tryck (förslagsvis med hundtema) och uppmärksamt observerande av valpen kommer du snart att få koll på när den behöver komma ut.

Kom ihåg att alltid ge valpen rikligt med beröm när den gör rätt. Den ska känna sig duktig när den kissat ute och förstå att det är så det ska gå till. Till att börja med är det bra att alltid försöka vara på samma ställe när valpen ska rastas så att den vet direkt vad som förväntas av den när den kommer dit. Om det finns möjlighet ska valpen få gå lös på området och det ska gärna vara så lugnt som möjligt och inget som kan distrahera den. Bär ut valpen dit och ignorera den sedan, och först när den har gjort ifrån sig kan du börja ge den beröm och ta in den igen. Kom ihåg att aldrig någonsin bli arg eller skälla på valpen om den råkar kissa inne, det kommer bara göra att den blir rädd och förvirrad.

Rebecka

Uncategorized

No description. Please update your profile.

Kategorier

Senaste inläggen

Hundar

childcare