Hundar och allergier

Hundar och allergier

Hundar och allergier

Allergi hos hundar är ett besvärligt problem som ofta kan ta lång tid att reda ut vad det beror på. Symtomen kan ibland vara diffusa och varierande, men ofta kan allergi misstänkas när hunden kliar sig mycket, tappar päls eller slickar sig på tassarna överdrivet mycket. För att säkerställa att det är just en allergi som ens hund drabbas av är det viktigt att boka en tid hos veterinären. Dör undersöks hunden och andra orsaker som till exempel parasiter , smuts och infektioner i huden kan uteslutas. Så fort diagnosen allergi har fastställts blir nästa steg att försöka ta reda på vilken typ av allergi hunden lider av och vad det är i hundens miljö som utlöser den.

Ögonklåda är ett allergisymptom

De vanligaste allergierna som drabbar hunden är något som kallas för födoämnesallergi, vilket innebär att hunden är allergiskt mot något i fodret. För att ta reda på om hundens mat är orsaken ordineras den en helt annan typ av kost under två veckor för att se om det blir bättre. Därefter får hunden återgå till sin vanliga kost, en så kallad provokation, för att se om problemen kommer tillbaka. Skulle det vara så att det inte blivit någon skillnad får behandlingen fortsätta med blodprovstester, för att se om det finns något annat hunden reagerar på. En hund kan till exempel vara allergisk mot kvalster, som ofta förekommer i soffor och i sängkläder. Om hunden visar sig vara allergisk mot kvalster kan en barngrind från till exempel https://www.bigbaby.se vara bra för att hindra hunden från att gå in i sovrummet. Ifall det som orsakar allergin inte kan undvikas helt och hållet bör hunden få lämplig medicin, som kortison eller allergivaccin. Även vissa schampon kan hjälpa att tvätta hundens päls med, då de syftar till att motverka bakterier och lindra klådan i huden.

Pollenallergi hos hundar

Viktigt att tvätta pälsen

Många människor drabbas av jobbig pollenallergi varje vår, men vad många inte tänker på är att även hundar kan vara allergiska mot pollen. Ifall man märker att ens hund börjar klia sig extra mycket, bli snuvig eller allmänt hängig på våren kan det vara läge att boka in en allergiutredning. Vanligtvis dyker symtomen på pollenallergi upp hos hunden när den är mellan ett och tre år gammal. Vid en utredning för allergi mot pollen tar veterinären ett blodprov på hunden. Visar det sig att ens hund har pollenallergi behöver den oftast behandling. Har den lite mer måttliga besvär kan det räcka med att den får tabletter, medan svåra besvär kan kräva kortison eller vaccinering. Då hunden dessutom måste vara ute mycket blir den extra utsatt för pollen, jämfört med människor som kan hålla sig inne mer. För att lindra hundens besvär så mycket som möjligt är det därför bra att skölja av pälsen efter promenaderna och ibland även tvätta den med ett särskilt schampo som motverkar att pälsen kliar. Vissa hundraser är dessutom mer känsliga än andra raser, som till exempel korthåriga raser eller nakenhundar.

Rebecka

Uncategorized

No description. Please update your profile.

Kategorier

Senaste inläggen

Hundar

childcare