Att köpa hund

Att köpa hund

Att köpa hund

 

Att köpa hund är något som många funderar på, och det är verkligen ett beslut som man bör ta sig tid att tänka igenom, eftersom det innebär många åtaganden att skaffa sig en liten valp.

Först och främst bör man kontrollera hur pass mycket tid man kan avvara för att sköta om valpen. Enligt gällande regler får en hundvalp inte lämna sin mamma förrän den är åtta veckor gammal, men även då är den fortfarande relativt hjälplös och behöver mycket omvårdnad och trygghet. För att säkerställa detta på bästa sätt rekommenderas att man är hemma med valpen i princip hela dagarna den första tiden. Det är viktigt att bygga upp en stark och nära relation med den, som förhoppningsvis ska hålla i många år framöver.

Om det är möjligt kan det vara en bra idé att träffa valpens föräldrar innan köpet, eftersom den förmodligen kommer att ärva en hel del av deras egenskaper. Kontrollera att de är friska samt att de inte verkar rädda för mänsklig kontakt.

I och med att det är ganska dyrt att skaffa hund – en valp kostar i genomsnitt runt 12.000 kronor – är det bra att först och främst tänka över vilken sorts hund man vill ha. De olika raserna skiljer sig åt i egenskaper och beteenden, så läs på så mycket du kan och ha inte för bråttom. Vissa raser behöver exempelvis mycket motion, medan andra vill arbeta med hjärnan och lösa problem. Stora hundar behöver självklart mer utrymme i både hus och bil, men äter också mer mat, och kräver en stark husse eller matte som kan hålla koll på den under promenaderna.

Är hunden långhårig behöver man borsta dess päls, och är den strävhårig behöver den trimmas.

Rebecka

Hundar

No description. Please update your profile.

Kategorier

Senaste inläggen

Hundar

childcare