Att ta med hunden på resa

Att ta med hunden på resa

Att ta med hunden på resa

Alla hundägare som någon gång behövt lämna sin hund medan de reser bort vet hur mycket man saknar dem när de är borta, och hur hjärtskärande det känns när man åker ifrån hunden och hör den yla. Det finns dock ett sätt att slippa detta, och det är att ta med sig hunden när man reser bort. Innan man bestämmer sig för detta gäller det dock att överväga allt som det innebär att resa med en hund, och fundera på om fördelarna verkligen överstiger nackdelarna.

Till att börja med ska man ha klart för sig att det ofta är en mycket stressande upplevelse för hundar att resa. Även om det känns som att man förråder dem när man lämnar dem hos hundvakten och åker ifrån dem gör man dem med andra ord sannolikt en tjänst, eftersom hunden snabbt kommer att komma in i den nya rutinen utan en själv, och sannolikt må mycket bra under den tid man är borta. Självklart finns dock skillnader från hund till hund, och om man har turen att ha en hund som är lugn och som klarar av alla vedermödor på en resa utan större stress ska man så klart ta med sig hunden om man vill.

Då finns det dock många faktorer att ha i åtanke. Om man ska flyga med sin hund måste man i god tid ta kontakt med flygbolaget för att kontrollera deras regler gällande hundar. Vanligtvis måste hundar som väger mer än 6 kilo flyga i bur i lastutrymmet, medan mindre hundar kan flyga i en särskild väska i kabinen. Man måste också komma ihåg att hunden inför alla internationella resor måste vara ID-märkt, vara rabiesvaccinerad och ha ett EU-pass för husdjur. I passet finns bland annat intyg på vilka vaccinationer hunden har tagit. Det är viktigt att kolla upp vad som gäller för just det land du har tänkt åka till, då hundar (precis som människor) kan utsättas för sjukdomar och parasiter i andra länder som inte finns i Sverige.

Ska man istället åka bil finns det andra saker att tänka på. Det är till exempel inte ovanligt att hundar liksom människor blir åksjuka i bil. Därför kan det vara bra att inte ge hunden mat precis innan man ska åka. Av sådana anledningar, och för att hundar fäller hår (och allmänt leder till mer slitage på bilen), finns det vissa hyrbilsbolag som inte tillåter hundar i sina bilar. Har man tänkt hyra bil är det därför viktigt att i god tid leta upp ett hyrbilsbolag med bilar som hundar får vistas i. Man kan till exempel höra sig för hos Hertz, eftersom man kan få en rabattkod hos Hertz på Kampanjjakten.se. Då kan man kanske spara in lite pengar på transport som kan användas till annat under resan.

Det är också viktigt att transportera hunden i en bur i bilen, av säkerhetsskäl. Även om barnen vill sitta och gulla med hunden i baksätet är det med andra ord inte en bra idé. För att hunden ska må bra under resan måste man göra regelbundna pauser för att rasta hunden och låta den dricka vatten. Under pauserna ska man aldrig knyta fast hunden i dragkrok eller liknande – risken finns att man glömmer att den är där när man kör iväg, vilket får tragiska konsekvenser. Man ska aldrig heller lämna hunden ensam i bilen, då temperaturen i bilen kan stiga mycket snabbt även under dagar som inte är särskilt varma.

Om man planerar resan väl på detta sätt finns alla förutsättningar för att både hund och människa ska få en behaglig resa.

Rebecka

Hundar

No description. Please update your profile.

Kategorier

Senaste inläggen

Hundar

childcare