Vad gör hunden när du är borta?

Vad gör hunden när du är borta?

Vad gör hunden när du är borta?

Alla hundar behöver lämnas ensamma hemma någon gång i sina liv, även om det bara är en liten stund medan husse eller matte åker iväg för att handla. De flesta hundägare kan nog inte låta bli att vara nyfikna på vad deras fyrfota älsklingar gör där hemma när de själva åker iväg i bilen och hör hundens ylande tyna bort i fjärran. Med modern teknik behöver man dock inte undra, utan kan helt enkelt ta reda på vad hunden sysslar med när de är ensamma hemma.

Ett enkelt sätt att göra det är till exempel att installera en övervakningskamera i hemmet. På Prylstaden.se finns en mängd olika modeller att välja mellan, så att man kan hitta den som passar bäst för att fånga just ens egen hund på bild. Om man har ett stort hem, och vet med sig att ens hund brukar vistas i flera olika rum i hemmet, kan man till exempel behöva en mer portabel lösning. En sådan använde sig ett par i Ohio i USA av, när de ville veta vad deras schäfer gjorde när den lämnades ensam hemma. De satte en GoPro-kamera på hundens rygg, så att de kunde följa med hunden vart den än gick i hemmet. Tyvärr bekräftade videon av schäfern det som är många hundägares värsta mardröm, nämligen att hunden bara vandrade fram och tillbaka mellan hemmets två dörrar, och väntade på att husse och matte skulle komma hem igen. Antagligen är det den hjärtskärande bilden som många hundägare ser framför sig när de stänger ytterdörren bakom sig och lämnar sin älskling hemma.

För vissa kan det dock finnas en annan anledning än bara ren nyfikenhet att installera övervakningskameror. Ofta beror det till exempel på att man misstänker att hunden gör betydligt mer än att bara vänta på att man kommer tillbaka. Kanske upptäcker man att skor, soffkuddar eller annat blir förstört när hunden lämnas ensam hemma, och vill bekräfta att hunden tuggar på dem. Sannolikt vill man i så fall också veta om hunden har några andra destruktiva beteenden som man inte har märkt. I dessa situationer är övervakningskamerorna dock bara ett sätt att ta reda på problemet – det är inte en lösning. Lösningen handlar om att förändra hundens mentalitet och beteende, vilket ofta innebär att man själv måste lära sig att hantera hunden bättre, samt att hunden måste få bättre utlopp för sin energi. Känner man att man har svårt att lösa problemet på egen hand kan det vara en bra idé att kontakta en hundcoach.

Sammanfattningsvis kan dock sägas att det generellt inte är önskvärt att hundar lämnas ensamma, varken av dem själva eller deras ägare. Hundar är flockdjur, och mår helt enkelt inte bra av att vara själva. Ibland har dock nöden ingen lag, och det är därför bra att redan från tidig ålder träna sin valp på att vara ensam hemma. Det kan till exempel vara bra att utnyttja tillfällen som att man hämtar posten eller går ut med soporna för att låta valpen vara ensam i korta stunder. Man ska komma ihåg att inte göra någon stor affär av att man kommer och går, utan helt enkelt kliva ut och in genom dörren. Ju oftare man gör det, desto mindre kommer valpen att bry sig. Då kommer upplevelsen av att lämna hunden ensam att bli mindre traumatisk för alla inblandade när hunden måste vara ensam i vuxen ålder.

Rebecka

Hundar

No description. Please update your profile.

Kategorier

Senaste inläggen

Hundar

childcare