Mental träning för hundar

Mental träning för hundar

Mental träning för hundar

För att hundar ska må bra är det viktigt att de stimuleras inte bara fysiskt, genom promenader och träning, utan mentalt, genom att de får uppgifter och lekar som kräver att de arbetar med nos och med sinnet. Dessa uppgifter behöver inte ta upp mycket tid, men det är viktigt att man gör dem varje dag för att man ska ha en lugn och välmående hund.

Om man har en trädgård är en enkel övning till exempel det så kallade ”matkastet”. Det går helt enkelt till så att man ber hunden att sitta (helst inomhus där den inte kan se vad du gör) och sedan kastar ut en handfull av hundens torrfoder eller godis på gräsmattan. Därefter går man in till hunden och ger den kommandot att söka. Hunden kommer då att vara upptagen en god stund med att söka efter godisbitarna tills den är säker på att den har hittat varenda en. Det är en övning som är bra både för ägare och hund, eftersom den inte kräver mycket engagemang eller tid från ägarens sida, men ändå ger hunden mycket stimulans. Om det är en lite kylig dag, och man vill kunna hålla ytterdörren stängd medan hunden söker efter godisbitarna, kan det vara en bra idé att installera en hundlucka i dörren. Du hittar dörrar som passar för hundluckor av olika storlekar på Byggmax.se.

Ett mycket bra sätt att få in några extra övningar för mental träning i vardagen är att passa på när man ändå är ute och rastar hunden. Ett exempel på en övning man kan träna på då är att plötsligt stanna och ge ett sittkommando. Till en början kan man behöva trycka ned hunden lätt för att den ska förstå, och belöna när den gör rätt, men om man är konsekvent i att träna på detta kommer hunden snart att sätta sig blixtsnabbt på kommando. På samma sätt kan man träna på att låta hunden hoppa upp på ”balanshinder” man stöter på under promenaden, som en bänk eller en mur. Första gången kan man lägga en godisbit på hindret för att locka upp hunden, och samtidigt ge ett hoppkommando. Snart kommer dock hunden att förstå vad du vill utan något godis som lockar.

Ytterligare en övning som kan utföras om man har lite mer tid på promenaden, och har hunden lös, är att man gömmer sig. När hunden är distraherad av något annat, till exempel att nosa i en buske, kan man passa på att gömma sig bakom ett träd eller liknande. Hunden får sedan själv upptäcka att du är borta och söka upp dig med nos eller ögon. Förutom att detta är bra mental träning är det också ett sätt att lära hunden att den ska ha uppsikt på dig, och inte tvärtom.

Rebecka

Hundar

No description. Please update your profile.

Kategorier

Senaste inläggen

Hundar

childcare